Ezt az ételt nyáron bográcsban szoktam csinálni. Régen amikor apu még élt, mindig ő csinálta a családnak. Amikor otthon volt a család Ő mindig főzött nekünk slambucot. A slambuc a Hortobágy és környéki emberek ismert és igen kedvelt étele. Valamikor a hortobágyi csikósok kedvelt eledele volt.Olyan slambucot amilyet az apu csinált, már sosem fogok enni, mert bármennyire is sikerül az enyém, az íze mégis más.
elkészítése: hozzávalók: vasfazék
2kg krumpli
1kg száraztészta
30dkg sós vagy füstölt szalonna
só, víz
gyújtsd meg az akácfából rakott tüzet az udvari főzőhelyen.Amikor már jó parázs van, (mert a slambucot csak parázson lehet főzni) akkor a vasfazékba tedd bele a kockára vágott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.Amikor a szalonna szépen megpirult, szedd ki a tepertőt a zsírból és tedd bele a vékony apró kockára vágott burgonyát, forgasd meg a zsírban pár percig, utána öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Tegyél bele sót, és főzd meg félpuhára. A tetejére tedd a száraztésztát(lebbencs) és öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Innentől kezdve nem szabad kavarni az ételt,mert leragad, csak rázogatni lehet. Amikor már elfőtte a vizet és a tészta kezd dagadni akkor leveszed az állványról és a bogrács fülét két szélén fogd meg és óvatosan rázd meg, hogy a tészta megforduljon a bográcsban. Tedd vissza bográcsot a gyenge tűzre,és ezt a rázogatást és átfordítást pontosan 32-szer kell elvégezni, akkor van kész a slambuc, és ekkor vedd le a tűzről. a kisütött tepertőt szórd a tetejére kicsit nyomkodd bele és már lehet is enni.
elkészítése: hozzávalók: vasfazék
2kg krumpli
1kg száraztészta
30dkg sós vagy füstölt szalonna
só, víz
gyújtsd meg az akácfából rakott tüzet az udvari főzőhelyen.Amikor már jó parázs van, (mert a slambucot csak parázson lehet főzni) akkor a vasfazékba tedd bele a kockára vágott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.Amikor a szalonna szépen megpirult, szedd ki a tepertőt a zsírból és tedd bele a vékony apró kockára vágott burgonyát, forgasd meg a zsírban pár percig, utána öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Tegyél bele sót, és főzd meg félpuhára. A tetejére tedd a száraztésztát(lebbencs) és öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Innentől kezdve nem szabad kavarni az ételt,mert leragad, csak rázogatni lehet. Amikor már elfőtte a vizet és a tészta kezd dagadni akkor leveszed az állványról és a bogrács fülét két szélén fogd meg és óvatosan rázd meg, hogy a tészta megforduljon a bográcsban. Tedd vissza bográcsot a gyenge tűzre,és ezt a rázogatást és átfordítást pontosan 32-szer kell elvégezni, akkor van kész a slambuc, és ekkor vedd le a tűzről. a kisütött tepertőt szórd a tetejére kicsit nyomkodd bele és már lehet is enni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése