Én a sütit egy 1983-as Budapesten kiadott szakácskönyvből sütöm, amit Lejtényi Éva a Nemzeti Színház súgója írt. Férjével együtt több évtizede gyűjtött, dédnagymamák, nagymamák kézzel írott kipróbált receptjeit adták ki. Abból való az én Pisinger tortám. Néhány dolgot másképp csinálok mint az eredeti receptben van, pl kakaóport használok csokireszelék helyett, és a lisztet is rétesliszt és sima liszt keverékként használom. Én így szoktam a piskótát sütni és így szokott szép magas lenni.
Hozzávalók: 6 tojás a piskótához, 12dkg cukor, 16 dkg liszt, ( ebből 12dkg sima, 4dkg rétesliszt.)
Krém:14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 16 dkg csokoládé vagy cukrozott kakaópor, 4db tojás fehérje, 14 dkg őrölt mogyoró.
Máz: 12 dkg csokoládé, 1tk olíva olaj
A tojássárgákat a cukorral habosra kavarom, a hat tojás fehérjéből habot verek, a tojássárgás keverékhez hozzáadom a liszt felét és a habbá vert fehérje felét, óvatosan összekeverem, nehogy összetörjön a hab, majd a maradék lisztet és a maradék fehérjét is hozzákeverem .
Megsütöm a piskótát.
Elkészítem a krémet, a vajat a cukorral, vaníliával, és a reszelt csokoládéval, (kakaóval) habosra kavarom, hozzáadom a mogyorót és a felvert tojáshabot. ezzel a krémmel megtöltöm a piskótát, amit előtte vékony lapokra szelek.
Krém:14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 16 dkg csokoládé vagy cukrozott kakaópor, 4db tojás fehérje, 14 dkg őrölt mogyoró.
Máz: 12 dkg csokoládé, 1tk olíva olaj
A tojássárgákat a cukorral habosra kavarom, a hat tojás fehérjéből habot verek, a tojássárgás keverékhez hozzáadom a liszt felét és a habbá vert fehérje felét, óvatosan összekeverem, nehogy összetörjön a hab, majd a maradék lisztet és a maradék fehérjét is hozzákeverem .
Megsütöm a piskótát.
Elkészítem a krémet, a vajat a cukorral, vaníliával, és a reszelt csokoládéval, (kakaóval) habosra kavarom, hozzáadom a mogyorót és a felvert tojáshabot. ezzel a krémmel megtöltöm a piskótát, amit előtte vékony lapokra szelek.
A csokimázba olivaolaj? Nem viszi el nagyon az ízét?
VálaszTörlésAz olívaolaj nem viszi el az ízét, észre sem veszed, csak sokkal simább, és puha marad a bevonat, nem törik szeleteléskor. Próbáld ki! Nagyon sok sütibe használok oliva olajat. :)
VálaszTörlés