Keresés ebben a blogban

2013. február 15., péntek

Töltött madárka (Pirog)





Hozzávalók: 40dkg liszt, 2dkg élesztő. 1 ek cukor, 1 tk só, 2dl langyos víz, 2dkg vaj, vagy 2 ek olaj.
a töltelékhez: 3 tojás, gyulai kolbász, zöld paprika, kaliforniai paprika, só, bors. 1 tojás a tészta megkenéséhez.

A lisztet tálba teszem, közepére mélyedést készítek, belemorzsolom az élesztőt, rászórom  a cukrot, és a langyos víz felét. Félreteszem kelni. Amíg kel az élesztő, addig megfőzöm a három tojást, apróra vágom a kolbászt és a paprikákat.A megfőtt tojást lereszelem tésztareszelőn, összekeverem óvatosan a paprikákkal és a kolbásszal, megsózom,borsozom .





A megkelt élesztős liszthez hozzáadom a maradék langyos vizet, a sót, és az olvasztott vajat, ( vagy a langyos olajat). Összegyúrom és fél órát kelesztem, letakarva, langyos helyen.
A megkelt tésztát fél cm vastagságúra kinyújtom, kerek szaggatóval kiszaggatom, kanállal a közepére halmozom a tölteléket és félbehajtom. A széleit kicsit lenyomkodom, hogy sülés közben ne nyíljon szét. A tetejét villával megszurkálom,tojással lekenem , sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180 fokon aranysárgára sütöm. Melegen és hidegen is finom.




2 megjegyzés:

  1. Hogy kerestem a pirog receptjét néhány hónapja, és most itt van. Nagyon jó!! Nagy sikere lenne - lesz - nálunk, mert ki fogom próbálni :)!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves María! Remélem ízleni fog! Nálunk nagy sikere volt. :)

    VálaszTörlés