Keresés ebben a blogban

2010. január 26., kedd

KATI SÜTI (anyu kedvence)


50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg zsiradék, 1 cs sütőpor 2 tojássárgája kell hozzá.Ezekből három lapot kell sütni.
1 lapot lemorzsolok, fél dl rummal, 2 kanál baracklekvárral, 1,5 dl tejjel 1 cs vaníliás cukorral 1 kanál kakaóval, 10 dkg vajjal és 15 porcukorral összekeverek.Ez lesz a töltelék.

Tetejére 2 tojásfehérjéből 15 dkg porcukorral habot készítek és bevonom vele a tésztát. A hab tetejére csokireszeléket teszek.

CSEH KUGLÓF(Mariska kuglófja)



12,5 dkg margarint megmelegítek és 2 tojássárgájával 2 vanillincukorral, 14 ek porcukorral habosra kavarom.Hozzáadok 1 citrom reszelt héját, 30 dkg lisztet amit 1 cs sütőporral előzőleg összekevertem, 2 dl tejet, 2 tojás kemény habját.
A kész tésztát elfelezem a felébe adok 1 kanál kakaót és 1 kanál tejet. Összekeverem pár mozdulattal.A kuglófformát kikenem vajjal és zsemlemorzsával, beleteszem a tésztát és megsütöm.

IBOLYA SZELET



Tészta 1 : 50 dkg liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 1 cs szalalkáli, 1 tojás, 3 ek kakaó.
kevés tejjel összegyúrom, hogy jól nyújtható legyen, 2 lapot sütök belőle.

Tészta 2: 8 tojásból piskótát sütök.

Krém: 5 dl tejet 4 kanál liszttel összekeverek, sűrűre főzöm. 1 vaníliacukrot, 20 dkg margarint, 20 dkg cukrot összekeverek a kihűlt fözött krémhez keverem.

Krém másképpen:2 vaníliás pudingot 8 dl tejjel megfőzök. Egy tortazselét felfőzök egy kis vízben, összekeverem a kihűlt pudinggal, hozzáadom az 1cs margarin(25 dkg) és 20 dkg cukor keverékét.

Máz: csokoládé

Összeállítás: barna tészt - krém - piskótatészta - krém - barna tészta -máz

UKRÁN SZELET



25dkg liszt, 1/2 cs szódabikarbóna langyos tejben feloldva, 5 dkg cukor, 1 ek kakaó, 8 dkg vaj.
Tésztát gyúrok, 2 lapot sütök belőle.

Töltelék:
3 dl tej, 3 ek liszttel lassú tüznél sűrűre főzöm, 25dkg vajat, 20 dkg cukorral 1-2 cs vaníliás cukorral kikeverek, és a kihült tejes krémmel összekeverem.
1dobz babapiskótát 2dl rummal meglocsolom, az egyik lapot megkenem a krémmel, rárakom a piskótát, a maradék krémet rákenem és a tetejére teszem a másik lapot.

Máz: 10 dkg cukrot 1 dkg kakaót, 1,5 kanál forró tejben felmelegítem, diónyi vajat adok hozzá és ráöntöm a tésztára.

KRUMPLIS POGÁCSA



Hozzávalók: 2-3 db nagyobb krumplit megfőzök sós vízben. 1 kg liszt, 16 dkg zsír, 1 ek só, 4 dl tej, 2 tojás sárgája, 6dkg élesztő.

Az élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben megfuttatom. A megfőtt krumplit összetöröm, hozzáadom a langyos zsírt, a tojások sárgáját a maradék langyos tejet. A lisztet tálba rakom, közepébe egy kis mélyedést csinálok ide öntöm a megfuttatott élesztőt és még hagyom egy kicsit kelni.Hozzákeverem a a krumplis keveréket és addig dagasztom amíg már nem ragad a tészta a kezemre.Letakarom és langyos huzatmentes helyen kelesztem 30 percig.  Kinyújtom, négyrét hajtom, és letakarva újra kelesztem 30 percig. 1 cm vastagra nyújtom, késsel bevagdosom, és szaggatom, tojássárgájával megkenem, a tepsiben még 10 percet kelesztem, és forró sütőben kisütöm.(180 fokos sütő)
ISTENI FINOM!

PUDINGOS PISKÓTA



hozzávalók: 2 cs puding ( vanília, csoki, eper stb. mikor milyen van itthon), 9 dl tej, 6-8 kanál cukor.

a tésztához: 25 dkg cukor, 5 tojás, 2 cs vaníliás cukor, 1dl tej, 20 dkg sima lisztés 10dkg rétesliszt 1 cs sütőporral összekeverve, 1 dl étolaj.

A pudingot megfőzöm, és hagyom jól kihűlni.
A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vaníliás cukrot, a tejet és az olajat, belekeverem a sütőporos lisztet és az öt tojás keményre vert habját. Nagy tepsibe öntöm, a kihült pudingot kanalanként összevissza a tészta tetejére rakom, és a gázsütő 3-as fokozatán kb. 40 percig sütöm.

Porcukorral megszórom és felkockázom.