Keresés ebben a blogban

2012. január 17., kedd

PISINGER TORTA

Én a sütit egy 1983-as Budapesten kiadott szakácskönyvből sütöm, amit Lejtényi Éva a Nemzeti Színház súgója írt.  Férjével együtt több évtizede gyűjtött, dédnagymamák, nagymamák  kézzel írott kipróbált receptjeit  adták ki. Abból való az én Pisinger tortám.  Néhány dolgot másképp csinálok mint az eredeti receptben van, pl kakaóport használok csokireszelék helyett, és a lisztet is rétesliszt és sima liszt keverékként használom. Én így szoktam a piskótát sütni és így szokott szép magas lenni.

Hozzávalók:  6 tojás a piskótához, 12dkg cukor, 16 dkg liszt, ( ebből 12dkg sima, 4dkg rétesliszt.)

Krém:14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 16 dkg csokoládé vagy cukrozott kakaópor, 4db tojás fehérje, 14 dkg őrölt  mogyoró.

Máz: 12 dkg csokoládé,  1tk olíva olaj

A tojássárgákat a cukorral habosra kavarom,  a hat tojás fehérjéből habot verek, a tojássárgás keverékhez hozzáadom a liszt felét és a  habbá vert fehérje felét, óvatosan összekeverem, nehogy összetörjön a hab, majd a maradék lisztet és a maradék fehérjét is hozzákeverem .
Megsütöm a piskótát.

Elkészítem a krémet, a vajat a cukorral, vaníliával, és a reszelt csokoládéval, (kakaóval) habosra kavarom,  hozzáadom a mogyorót  és a felvert tojáshabot. ezzel a krémmel megtöltöm a piskótát, amit előtte vékony lapokra szelek.




 Elkészítem a mázat:  csokoládét megolvasztom. A tűzről levéve 1 tk olíva olajat adok hozzá addig kevergetem, amíg szép fényt nem kap és ekkor bevonom vele a tortát.

2 megjegyzés:

  1. A csokimázba olivaolaj? Nem viszi el nagyon az ízét?

    VálaszTörlés
  2. Az olívaolaj nem viszi el az ízét, észre sem veszed, csak sokkal simább, és puha marad a bevonat, nem törik szeleteléskor. Próbáld ki! Nagyon sok sütibe használok oliva olajat. :)

    VálaszTörlés