Keresés ebben a blogban

2012. február 26., vasárnap

KAKAÓS CSIGA, DIÓS CSIGA

Elkészítése megegyezik az Eszter rózsánál leírtakkal amikor megkelt a tészta, akkor kicipózom, kinyújtom, megszórom a cukrozott kakaóval, vagy a dióval és felcsavarom, mint a bejglit. a tészta rudat hosszában kettévágom, és felcsavarom csiga alakban, úgy, hogy a vágott része kerüljön belülre. Felvert tojással, amibe 1 kanál cukrot és 2 kanál tejet keverek, megkenem a csigákat és szép pirosra megsütöm, kb 15 perc gázsütő 3. fokozatán.
Most a csigákkal együtt még néhány túrótöltelékes rózsát is sütöttem.

2012. február 21., kedd

CSIRKEMELL SAJTBUNDÁBAN, SÁRGARÉPÁS BURGONYAPÜRÉVEL


Ezt az ételt Krisztina lányom készítette.

Hozzávalók: csirkemell, tojás, liszt, reszelt trappista sajt, só, vaj a sütéshez.
A  körethez: 3 sárgarépa, 3 burgonya, só, vaj, kevés tej.

A csirkemelleket kicsit kiveregetjük, megsózzuk,lisztbe, felvert tojásba,  és reszelt sajtba mártva panírozzuk
Egy jénai tálat kikenünk vajjal, beletesszük a húsokat, tetejére még egy kis vajat szórunk és 200 fokos sütőbe toljuk.Szép pirosra sütjük.

Amíg sül a hús addig elkészítjük a köretet. A répát és a burgonyát együtt megfőzzük sós vízben. Amikor megfőtt, összetörjük, vajjal és kevés tejjel pürésítjük. 

2012. február 18., szombat

TÖLTÖTT KÁPOSZTA



Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 12 dkg rizs, savanyú káposzta levél, 10 dkg füstölt szalonna ledarálva, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 2 ek zsír,2 ek liszt, tejföl.

A darált húst elkeverem a szalonnával, a rizzsel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, pirospaprikával. A káposztaleveleket a vastag erektől megtisztítom, és a hússal megtöltöm , felcsavarom, a két végét benyomkodom. Egy nagy fazék aljára apróra vágott savanyú káposztát teszek, ezekre rakom a töltelékeket,felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és lassú tűzön kb. 2 órát főzöm. 2 ek zsiradékon megpirítok 2 ek lisztet, megszórom pirospaprikával és hideg vízzel simára keverem, ezzel berántom a káposztát, pár percig együtt forralom. Tálaláskor tejföllel meglocsolom.

2012. február 14., kedd

ESZTER RÓZSA


A rózsa formázási ötletét azÖTLETKONYHAoldalán találtam.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg cukor, 5 dkg vaj,(vagy 1,5 dl olaj) 2 dl tej, 1 dl kefír, 2,5 dkg élesztő, pici só.

Tölteléket két félét készítettem: diósat: 20 dkg darált dió , 10 dkg cukor, 2 ek. sárgabarack lekvár, 2 ek méz, 1 ek dara, 2 ek tej.

A másik töltelék puncspudingból készült: 1 cs pudingport 3 dl tejben sűrűre főztem, adtam hozzá 3 ek cukrot, kihűtöttem és ezzel töltöttem a rózsákat.

A töltelék lehet még túró is tojással cukorral , mazsolával, vagy kaporral összekeverve.

Az élesztőt megkelesztem 1 dl cukrozott langyos tejben, hozzáadom a liszthez, beleöntöm a maradék langyos tejet amiben a cukrot feloldottam, a kefirt, az olvasztott vajat, a pici sót és megdagasztom. Langyos helyen 1 órát kelesztem. Kicipózom nyolc kis cipóba, mindegyik cipót kerekre kinyújtom.
A kinyújtott lapokat két átló mentén harmadrészig egymással szemben bevágom, a közepére teszem a tölteléket, és felhajtom egymással szembe  a szárakat.






 Egy tojást felverek 1 ek cukorral és 2 ek tejjel , ezzel megkenem  a rózsákat , és előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket. Tálaláskor porcukorral szórtam.


DIÓS SZÍV


Az ötletet Limara sütije adta, a nála található receptet átvariáltam egy kicsit és megsütöttem ezeket a szíveket.


Hozzávalók: 60 dkg sima liszt,4 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 1dl kefír, 1/2 cs (2,5dkg) élesztő, kk só.

A töltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 10 dkg cukor, 2-3 ek tej, 2 ek sárgabaracklekvár, 2 ek méz.


1dl tejjel, az élesztővel, 1 kanál cukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítek.
A cukrot, a sót a maradék langyos tejben feloldom. A lisztet a kovásszal és a langyos tejjel,a kefirrel,  az olvasztott vajjal elkeverem és megdagasztom. Egy órát kelesztem, majd a tésztát 8 egyenlő kis cipóba osztom és egyenként kinyújtom.
Megtöltöm a töltelékkel,


felcsavarom, éles késsel 2/3 részig bevágom, és a két szárat felcsavarom csigaszerűen.





Egy tojást elkeverek 1 kanál cukorral, 2 kanál tejjel, és ezzel kenem meg a tésztákat. 10 percig még a tepsiben kelesztem mielőtt a sütőbe teszem, és 180 fokon szép pirosra sütöm.

2012. február 13., hétfő

RÁNTOTT CSIRKEMELL



Hozzávalók: 1-2 csirkemell filézve, só, bors, fokhagyma,tej, tojás, liszt, zsemlemorzsa. A körethez: rizs, borsó. sárgarépa. kukorica.

A csirkemelleket panírozás előtt kb 1-2 órára tejben áztatom, a tejbe teszek borsot, fokhagymát, sót. Azért jó tejben áztatni, mert akkor puhább, zamatosabb lesz a csirkemell.

Amikor kiveszem a tejből akkor lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm.
Köretként rizst készítek borsóval, répával, kukoricával.

KRISZTINA PIZZÁJA


HOZZÁVALÓK: félkész pizzalap, paradicsompüré, pizza fűszerkeverék, csirkemell sonka, kukorica, sajt.

A pizzatésztát megkenem a pizza fűszerkeverékkel ízesített paradicsompürével, ráteszem a sonkát, kukoricát, sajtot és a sütőben addig sütöm amíg a sajt szépen ráolvad.

RÉPATORTA (DIÁNA MÓDRA)



Hozzávalók:20 dkg rétesliszt, 10 dkg sima liszt,25 dkg cukor, 1,5 dl olaj,30 dkg sárgarépa lereszelve, 1 vaníliás cukor, 1kk.fahéj, 3 tojás, 1 cs sütőpor.

A kétféle lisztet összekeverem, belekeverem a sütőport. A cukrot a 3 tojássárgával és a vaníliás cukorral habosra kavarom és hozzáadom a sütőporos lisztet,a reszelt sárgarépát, a fahéjat és a 1,5dl olajat, jól elkeverem és óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon sütöm, kb 15 perc.

elkészítem a mázat: kb.15 dkg porcukrot egy tojás fehérjével és 1 kanál citromlével jól elkeverek úgy hogy tejföl sűrűségű legyen,( a porcukor mennyiségét kell úgy megválasztani). Amikor már kissé kihűlt a tészta akkor bevonom a mázzal és hagyom rászáradni.

FÜSTÖLT CSÜLKÖS TEJFÖLÖS BABLEVES



Hozzávalók: kb 1 kg-os hátsó füstölt csülök, 1/2 kg szárazbab, 2-3 babérlevél, só, cukor, kevés ételecet,tejföl, 2-3 kanál liszt

A megtisztított, megmosott szárazbabot egy 4 l-es fazékban felteszem főni, beledobok 2-3 babérlevelet, és a felszeletelt csülökből 2-3 szeletet, sózom,de csak óvatosan, mert a füstölt hús is sós.
A többi húst külön lábasban főzöm, a főzővizéből pótolom a bab elfőtt levét.
Amikor a bab puhára főtt akkor 2-3 kanál lisztet elkeverek 1 nagy pohár (450 ml) tejföllel és behabarom vele a levest. Összeforralom és ízlés szerint cukorral és 1-2 ek. ecettel ízesítem. A főtt csülökkel tálalom.

2012. február 6., hétfő

GYORS TÚRÓS SÜTI




Hozzávalók:25 dkg liszt, 20 dkg cukor,1 cs sütőpor,1/2 kg túró,2cs vaníliás cukor,3 dl tej,3 tojás,5 dkg vaj,reszelt citromhéj.

2 dkg vajjal kikenek egy közepes tepsit.A lisztet, a cukrot, a sütőport összekeverem, felét a tepsibe teszem, egyenletesen elosztom.
A túrót összetöröm, teszek bele egy vaníliás cukrot, reszelt citrom héját. Beleteszem a tepsibe és rászórom a maradék lisztes-cukros keveréket.
A tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejet összekeverem, ráöntöm a tesiben lévőkre, és olvasztott vajjal meglocsolom. 30 percig közepes tűzön sütöm.

2012. február 5., vasárnap

RAKOTT ZÖLDBAB




Hozzávalók: 1kg zöldbab,2 db babérlevél, 1/2 kg csirkemell ledarálva, 1 kis fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, bors, só, 2 ek liszt, 5dkg vaj, 1dl tej, 4 dl tejföl, 2db tojás 15 dkg reszelt trappista sajt.

A zöldbabot 1 ek sóval, babérlevéllel puhára főzöm. Amíg fő addig a csirkemellet ledarálom. A hagymát összevagdalom, a fokhagymát szintén, és 3-4 ek. olajban a hússal együtt megpirítom. Sózom, borsozom.

A vajat egy másik lábasban felolvasztom, belekeverem a 2 ek. lisztet és az 1 dl tejet.Sűrűre főzöm, közben folyton kavarom, hamar kész. leveszem a tűzről és belekeverek 2 dl tejfölt. A maradék 2 dl tejfölben elkeverek 2 db tojást és azt is a mártáshoz adom.

Egy jénai tálat kikenek olvasztott vajjal, ráterítem a megfőtt és leszűrt zöldbab felét, ráöntöm a mártás felét, erre teszem a megsült csirkehúst, és a maradék zöldbabbal beborítom. A mártás másik felét ráöntöm egyenletesen szétterítve, és megszórom 15dkg reszelt trappista sajttal. Sütőbe teszem és addig sütöm amíg a sajt szépen megpirul a tetején.



HÚSLEVES





Hozzávalók: 1 csirke, 3-4 db répa, 3- 4 db petrezselyem, 1 kis darab zeller, kis darab karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fokhagyma gerezd, szemes fekete bors, zellerlevél,  petrezselyemzöld, 1 csipet sáfrány, gyömbér, 2-3 karfiolrózsa, 1-2 brokkolirózsa, 1 nagyobb burgonya egészben,1-2 szelet zöldpaprika, 1 kis paradicsom, házi cérnametélt, só.

A megtisztított csirke húst hideg vízbe teszem, felfőzöm, amikor felfőtt, akkor a habos vizet leöntöm róla, és újra felöntöm hideg vízzel. Beledobálom a zöldségeket és nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözzön, addig főzöm amíg a hús és a zöldségek is puhára nem főttek. Ekkor a levest leszűröm,a húst és a zöldségeket külön tálalom a leveshez. Betétként házi (anyukám csinálta) cérnametéltet főzök hozzá.

2012. február 3., péntek

CSŐBEN SÜLT CSIRKEMELL SPENÓTOS PENNÉVEL

Hozzávalók: 1/2 cs penne tészta, 1db gyorsfagyasztott spenót, 1 csirkemell, 1 lilahagyma, fokhagyma, só, bors, 2 dl tejföl, oregánó, olaj, reszelt trappista sajt.

A tésztát sós vízben kifőzöm. A csirkemellet vékony csíkokra vágom, és olajban  a vékony karikára vágott hagymával és fokhagymával, (lehet szárított fokhagyma is) megpirítom, sózom, borsozom, megszórom kevés oregánóval. A spenótot kevés víz hozzáadásával felolvasztom egy kis lábasban, megborsozom, megsózom,teszek bele fokhagymát és megfőzöm, belekeverek egy pohár tejfölt, összeforralom, és a kifőzött tésztával összekeverem. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenek olajjal, belerakom a spenótos penne felét, ráteszem a sült csirkemellet, megszórom reszelt sajttal, beborítom a spenótos tészta másik felével és megszórom ismét reszelt sajttal. Betolom a sütőbe, és addig sütöm amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK SÜLT VIRSLIVEL

Hozzávalók: 20 dkg tisztított sárgaborsó, 1-2 sárgarépa, só, bors, fokhagyma, 2-3 ek liszt, olaj, virsli.
A sárgaborsót a karikára vágott répával felteszem főni, borsozom, sózom, teszek bele fokhagymát ízlés szerint és megfőzöm. A lisztből rántást készítek és besűrítem vele a főzeléket.  Súlt virslivel tálalom. A sült virsli úgy készítem el, hogy a virsliket félig bevagdosom, és forró olajban pár percig sütöm.