Keresés ebben a blogban

2011. december 27., kedd

MÁKOS ÉS DIÓS BEJGLI


Hozzávalók:
1 kg liszt.1 tojás, 50 dkg vaj, 10 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 3dl kefír.( vagy tejföl)

Töltelék: diós:50 dkg darált  dió, 1dl tej, 28 dkg cukor,  egy kanál baracklekvár vagy méz,
mákos töltelék: 50 dkg darált  mák, 1dl tej, 28 dkg cukor,, reszelt citromhéj.

 A liszttel elmorzsolom a vajat, belemorzsolom az élesztőt, egy csipet sót és a porcukrot, és a kefírrel összeállítom  a tésztát. 6 egyenlő részre(30 dkg-os) osztom, cipókat formálok belőle  egyenként hűtőtasakba rakom és egy napra a hűtőszekrénybe teszem.
Másnap téglalap alakúra nyújtom, és megtöltöm a töltelékkel.A töltelék kb. 25 dkg legyen. Ráteszem a tészta közepére és tojásfehérjébe( többször) mártott kézzel szép óvatosan szétterítem a tésztán a tölteléket.Nem szabad nyomni. mert akkor nyúlik a tészta. A két rövidebbik oldalát felhajtom, ne érjen a töltelékre. A hosszabbik oldalán is felhajtom rányomom a töltelékre, szépen feltekerem, utána megformázom, meghengergetem, hogy mindenhol egyforma vastag legyen, a hajtás végét középen szépen végig lenyomkodom, ellapítom, megfordítom és ráteszem a sütőlemezre.
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen, először tojás sárgájával lekenem, hűvös helyre teszem, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a tojás lekenem a tojás fehérjével és kb 10-20 percig kelesztem. Ekkor már látszanak a repedések és lehet sütni,160 fokon, a tésztákat előtte megszurkálom villával, hogy ne repedjen meg a bejgli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése